Orang Baek!!

Friday, 29 June 2012

Saudara Islam Belajar Solat...
SOLAT adalah tiang agama. Bagi orang Islam kewajipan solat adalah stu tuntutan yang amat besar ertinya. Banyak ayat al-Quran dan hadis yang membicarakan tentang solat. Bahkan pada hari ini, ada kajian sains dibuat dan didapati bahawa solat amat baik untuk kesihatan fizikal malah emosi manusia juga (saya sokong!!)

Yang membezakan antara umat Islam dengan bukan Islam adalah SOLAT!!ada seorang saudara Muslim yang baharu ingin belajar solat. dia telah datang berjumpa dengan seorang sahabatnya...

Lee : "Mansur, saya ingin minta tolong daripada kamu."

Mansur : "Ya, katakanlah. Jika mampu tolong, saya akan tolong awak,"

Lee : "Kamu tahu saya baharu memeluk Islam bukan"

Mansur : "Ya,Alhamdulillah. Saya sangat gembira. Kawan-kawan kita semuanya gembira dengar tentang penghijrahan kamu."

Lee : "Tetapi saya masih mempunyai beberapa msalah."

Mansur : "Kenapa sahabat? Katakanlah, jika mampu saya tolong maka tanpa syarat saya akan tolong kamu. Apa masalahnya?"

Lee : "Boleh kamu ajarkan saya solat? Sudah sebulan saya Islam, namun tidak sekalipun saya solat."

Mansur : "Kenapa kamu tidak masuk ke kelas pengajian saudar Muslim?"

Lee : "Belum berkesempatan. Kamu tahulah kerja kita ini, susah ada waktu lapang. Nasib baik ada kamu dan kawan-kawan lain. Boleh saya belajar daripada kamu semua."

Mansur : "InsyaAllah saya akan ajarkan kamu. Malam ini kamu datang rumah saya. Pakai elok-elok, tutup aurat."

PADA PUKUL TUJUH ...(Lee dah dtg p umah mansur)

MEREKA PERGI MASJID.....
sampai di masjid, kebetulan bilal sudah iqamah. Dalam keadaan yang dingkat itu Mansur hnya sempat berpesan kepada Lee..Lee hanya perlu mengikuti Imam. Lee terus berdiri di belakang imam..

Solat sudah bermula. Takbir imam diikuti dengan baik oleh Lee.. menjadi kebetulan pula pada waktu itu, budak yang paling nakal di kampung berada di masjid.

Budak Nakal : "Nampaknya, orang cina itu seperti baharu masuk Islam. Tengok sahaja kain pelikatnya, amat kelakar sekali." (mereka kacau Lee)

Imam yang baharu habis takbir kemudian rukuk. Waktu ini budak nakal itu menarik kain Lee dengan kuat sekali..Akibat ikatan kain Lee tidak kuat, maka ia terurai..

Lee(dalam hati) : " Macam inikah solat? Mengikut kata Mansur tadi ikut sahaja apa yang orang lakukan."

Taktala itu, Lee mendepakan tangannya dan menyentap keras kain imam yang berada di depannya. Sentapan pertama tidak berhasil kerana ikan kain pelikat imam amat kemas dan Lee menyentap kali kedua dengan kuat sekali...

Imam itu menahan marah kerana kainnya telah dilondehkan dan menyebabkan dia hilang sabar. Lantas dia mengangkat kaki kanan dan menendang tepat di muka Lee..

Lee : "Aduh! Sakitnya..Ganasnya cara solat. Tidak aku sangka hingga ditendang dan berdarah hidung aku. Aku mesti melakukan perkara yang sama."

Dia lantas mengangkat kaki dan menendang-nendang sebanyak dua kali. Budak-budak nakal menerima habuan dari tendangan Lee dan akibatnya hidungnya patah dan berdarah..

AKHIRNYA SOLAT MAGHRIB BERJEMAAH DIBATALKAN...

pengajaran:

~Islam itu mudah, maka permudahkanlah urusannya, jangan disulitkan. Namun, tidak pula bermaksud boleh mempermudahkan ajaran Islam itu. Penting bagi saudara baharu mendapat kefahaman bahawa Islam bukan gama yang susah difahami dan dipraktikkan. Menjadi tugas umat Islam untuk membantu dan mempermudahkan kefahaman tentang Islam buat golongan baharu ini..

-Assalamualaikum..selamat membaca sahabatku-

No comments: